[Nieuws]


[Evenementen]


[Leden info]


[Wat is BeOS?]

Wat is BeOS?

BeOS is een nieuw besturings-systeem voor Intel PCs en PowerMacs. Het is van de grond af aan nieuw en heeft dus geen last van oude bagage die overige besturings-systemen al jaren met zich mee zeulen. Neem bijvoorbeeld Windows 98; die moet nogsteeds oude MS-DOS en Windows 3.1 programmas kunnen draaien en is dan ook nogsteeds op MS-DOS en Windows 3.1 gebaseerd. Dit zorgt ervoor dat een groot gedeelte van de potentie van uw PC onbenut blijft. Zo niet met BeOS. Met is snel, compact en gebruikersvriendelijk. Het stelt je in staat dingen te doen die zelfs de fabrikanten van je PC tot voor kort niet voor mogelijk hielden. Het bewerken van video en audio in realtime terwijl u desktop-TV kijkt en over het web surft bijvoorbeeld, en zo zijn er nog talloze andere voorbeelden te noemen.

Een paar van de kenmerken van BeOS:

  • Volledige ondersteuning voor meerdere processoren dmv. symmetrische multiprocessing.
  • Multithreading, de "opvolger" van multitasking. Uw applicaties worden door BeOS in verscheidene kleine delen verdeelt die vervolgens door de processor apart behandeld kunnen worden. Dit leid tot een veel snellere gebruikerservaring (responsiveness) en zorgt ervoor dat zelfs bij grote systeembelasting het systeem uiterst bruikbaar blijft. Dit in tegenstelling tot de meeste andere besturings-systemen.
  • Erg geschikt voor is is multimedia toepassingen. BeOS heeft een gloednieuwe multimedia architektuur die het bewerken van beeld en geluid in realtime mogelijk maakt.
  • 64 bits bestands systeem. Het bestands systeems van BeOS, BeFS genaamd, maakt het mogelijk bestanden te hebben die ettelijke terabytes groot zijn. BeFS kan dan ook partities van 18000 peta-bytes aan (Dat is 18 miljoen terabytes of 18.000 miljoen gigabytes).
  • Database-achtig bestands beheer. Ieder bestand onder BeOS kan worden voorzien van allerlei extra informatie waarop op een intuitieve manier gezocht kan worden. Alle bestanden worden automatisch door BeOS herkend en aan de juiste applicatie gekoppeld. Dit werkt met behulp van MIME-types, zoals ook het internet met informatie om gaat. Het is dus bijvoorbeeld niet nodig een JPEG plaatje te voorzien met de extensie .jpg om het door het systeem te laten herkennen.
  • Ingebouwde networking. BeOS heeft volledige ondersteuning ingebouwd voor TCP/IP en kan met de bijgeleverd software zelfs fungeren als web of ftp-server.
  • Snelheid. BeOS is zeer snel in vergelijking tot andere systemen. Dit is moeilijk is getallen te vatten en is iets wat je gewoon moet ervaren.
  • Werkt samen met andere besturings systemen. Niet alleen kan BeOS naast Windows of Linux worden gebruikt, het kan hier ook mee samen werken. BeOS kan zowel Windows als Linux partities lezen en schrijven en kan daarnaast deel uit maken van een Windows-netwerk.

Het zou teveel tijd en moeite kosten om alle kenmerken en pluspunten van BeOS hier op te noemen. De beste manier om er alles over te weten te komen is BeOS zelf uit te proberen. BeOS R5 is gratis verkrijgbaar in de vorm van de "Personal Edition", kijk op http://free.be.com voor meer informatie.

Veel gestelde vragen:

Als ik BeOS installeer, moet ik dan Windows weghalen?

Nee, dit is niet nodig. BeOS komt met een installatie programma dat automatisch een nieuwe partitie op uw harde schijf aanmaakt voor BeOS door een van uw huidige partities in te krimpen. Zodoende kunt u zowel BeOS als Windows (of Linux of OS/2 of...) op de dezelfde computer draaien.

Daarnaast is het mogelijk de zogenaamde "Personal Edition" van BeOS R5 op een Windows partitie te installeren. De schrijfruimte in BeOS is dan beperkt tot 512 megabytes, maar zo kunt u in ieder geval BeOS proberen.

Kan ik mijn Windows of Linux programma's draaien onder BeOS?

Nee, dit is niet mogelijk. BeOS is een totaal ander besturings-systeem en heeft dus eigen programma's nodig. Net zoals je onder Windows geen Macintosh programma's kan draaien kun onder BeOS ook geen programma's van andere systemen draaien. Voor Linux ligt het iets anders. Als je de broncode van het Linux programma hebt, kun je het wel opnieuw compileren voor BeOS aangezien BeOS 99% POSIX compatible is.

Kan ik mijn Windows of Linux bestanden gebruiken in BeOS?

Ja. De meeste gangbare bestands-typen worden door BeOS ondersteund, zoals JPEG, GIF, TIFF, ASCII, HTML, geluidsbestanden, Postscript files etc. Sommige BeOS programma's ondersteunen zelfs bestanden van specifieke Windows of Mac programma's zoals bijvoorbeeld Photoshop.

Waar vind ik BeOS programma's?

Er zijn veel BeOS programma's beschikbaar, zowel in de commercieële, freeware als shareware hoek. Op de BeBits site is het merendeel van de beschikbare programma's te downloaden.

Heeft u andere vragen? Mail dan gerust naar Thijs Stalenhoef.